Exkurze na farmě K+K chov koní Svržno - 24.6.2010

11.10.2010 10:49

V rámci vzdělávacího kurzu Jak dál po rodičovské dovolené proběhla 24.6. exkurze na rodinné farmě ve Svržně. Návštěva hřebčína byla krásným rozloučením s kurzem před prázdninami a užily si ji nejen děti, ale i rodiče. Paní Michaela Kozová poutavě vyprávěla o historii hřebčína, o současném stavu i o plánech do budoucna, kterých má v rukávu schovaných ještě dost.

Pokud si myslíte, že v hřebčíně naleznete pouze stáje s koňmi, jste na omylu. Celý areál je přizpůsoben chodu farmy, její součástí jsou i kryté plochy, kde se konají akce všeho druhu, nádherný pension, který je vybudován přímo s výhledem na dění na farmě, obchod s jezdeckými potřebami, dětský koutek se skákacím hradem a bar, který ještě voněl novotou. Farma je názorným příkladem, jak funguje v praxi agroturismus a jak lze zvýšit zisk farmy nezemědělskou činností.

Diverzifikace zemědělské i nezemědělské činnosti je podporovaná i ze strany Evropské unie a proto i paní Kozová využila několik dotačních titulů, které jí pomohly k vlastnímu rozvoji podnikání. Během exkurze si samozřejmě mohli všichni vyzkoušet, jaké to je dívat se na svět z koňského hřbetu. Některé děti plakaly, že chtějí ještě a co teprve, když na hřbet koně usedly maminky. Zkrátka projížďka byla nej zážitkem z celé exkurze.

Text: Marie Homolková

Zpět